Αρχείο
- Φεβρουάριος, 2020
- Δεκέμβριος, 2019
- Νοέμβριος, 2019
- Οκτώβριος, 2019
- Σεπτέμβριος, 2019
- Αύγουστος, 2019
- Ιούλιος, 2019
- Ιούνιος, 2019
- Μάιος, 2019
- Απρίλιος, 2019
- Μάρτιος, 2019
- Φεβρουάριος, 2019
- Ιανουάριος, 2019
- Δεκέμβριος, 2018
- Νοέμβριος, 2018
- Οκτώβριος, 2018
- Σεπτέμβριος, 2018
- Αύγουστος, 2018
- Ιούλιος, 2018
- Ιούνιος, 2018
- Μάιος, 2018
- Απρίλιος, 2018
- Μάρτιος, 2018
- Φεβρουάριος, 2018
- Ιανουάριος, 2018
- Δεκέμβριος, 2017
- Νοέμβριος, 2017
- Οκτώβριος, 2017
- Σεπτέμβριος, 2017
- Αύγουστος, 2017
- Ιούνιος, 2017
- Μάιος, 2017
- Απρίλιος, 2017
- Μάρτιος, 2017
- Φεβρουάριος, 2017
- Ιανουάριος, 2017
Σχετικά άρθρα
| ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ |
|
|
| Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη |
|
Ματωμένος γάμος
Ο συγγραφέας
Η ζωή του Λόρκα καθορίστηκε από μια σειρά συμπτώσεων που όρισαν το μεταφυσικό ιδίωμα της ίδιας του της ύπαρξης. Ο Αύγουστος, το κορύφωμα του καλοκαιριού υπήρξε μοιραίος γι’ αυτόν. Ο αγαπημένος του φίλος, ταυρομάχος Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας πεθαίνει χτυπημένος από ταύρο στις 11 Αυγούστου του -34. Ο ποιητής εκτελέστηκε στα 38 του χρόνια, στις 18 Αυγούστου του 1936, στο Φουέντε Γκράντε το οποίο οι Άραβες είχαν ονομάσει Αϊναδαμάρ, η πηγή των δακρύων. Όπως και το είχε προβλέψει σε ένα εξαίσιο ποίημα του, θα δολοφονηθεί και το νεκρό κορμί του δεν θα βρεθεί ποτέ. Ένα χρόνο μετά, στις 18 Αυγούστου του -37, ο αγαπημένος του Ραφαέλ Ροντρίγιεθ Ραπούν σχεδόν αφήνοντας τον εαυτό του στο έλεος μιας βόμβας στη διάρκεια συμπλοκής, σκοτώνεται σε ηλικία είκοσι-πέντε χρονών.
Το έργο
Ο Ματωμένος γάμος ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα ποιητική απόδοση του Νίκου Γκάτσου η οποία καθόρισε για πολλά χρόνια την αντίληψη των Ελλήνων για τον Λόρκα. Μόνο που ο Ισπανός ποιητής και συγγραφέας ορίζει τον λόγο του με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο υπερισχύοντας σε ωμές περιγραφές και σκιαγραφώντας το ποιητικό τοπίο με μια απειλητική σχεδόν βιαιότητα και έναν ενδόμυχο σπαραγμό που στην μετάφραση μετατράπηκαν σε λυρικά κορυφώματα. Η πρώτη παράσταση υπογράφτηκε από τον Κάρολο Κουν κι ανέβηκε το 1948, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του ενώ στην Ελλάδα μαίνεται ακόμα ο εμφύλιος. Πρωταγωνιστούν η Βάσω Μεταξά στο ρόλο της μάνας κι η Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της νύφης. Στο ρόλο του Φεγγαριού, ο Αλέξης Δαμιανός και στα σκηνικά και κοστούμια ο Γιάννης Τσαρούχης. Την εμβληματική κι αξεπέραστη μουσική συνθέτει ο Μάνος Χατζιδάκις. Πολλές παραστάσεις ακολούθησαν μεταξύ των οποίων ξεχωρίζω εκείνην του 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με μάνα την Κατίνα Παξινού και νύφη την εξαίσια Νίκη Τριανταφυλλίδη η οποία τιμήθηκε για την ερμηνεία της αυτή με το βραβείο Κοτοπούλη.
Η παράσταση
Οι ήρωες, έχουν καθένας κι ένα τρόπο για να κινηθούν, να αναπνεύσουν, να τραγουδήσουν αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια μαγική χημεία ο τρόπος του ενός συναρμόζει με τον τρόπο του άλλου σε ένα απόλυτα αρμονικό σύνολο, μια εξαίσια «χαρτογραφημένη» χορογραφία χωρίς χάσματα. Οι σχέσεις ενδυναμώνονται μέσα από το αντιφατικό νόημα των λέξεων, αποκτούν ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο μια χειρονομία αναιρεί τον λόγο αποκαλύπτοντας την ρίζα του, το «αμίλητο» που τον υποσκάπτει. Από την αρχή τονίζεται η συγγένεια των σωμάτων, η εκρηκτική δυναμική τους, ο τρόπος με τον οποίο συγγενεύουν σε όλα τα επίπεδα και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο φωτισμός βοηθάει το σκηνοθέτη να δημιουργήσει διαφορετικές εστίες δράσης, να επικεντρώσει στα πρόσωπα, να ορίσει τα γενικά πλάνα κοινής δράσης και να διαχωρίσει τα πολλαπλά επίπεδά της. Η μουσικότητα του κειμένου κι η αίσθηση του ντουέντε είναι παντού κυρίαρχες με την ενίσχυση των εξαιρετικών μουσικών αλλά και μέσα από τις δράσεις των σωμάτων. Οι ίδιοι οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα ρυθμικό τέμπο που διαρκώς επιταχύνεται καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση. Το μεταφυσικό στοιχείο διαδίδεται μέσα από την διήγηση αλλά μεταγγίζεται στις εκφράσεις των ηθοποιών, στην απόδοση των λόγων τους, στην έντονη παρουσία μιας απειλής που υποφώσκει και μιας λύτρωσης που καραδοκεί. Γλαφυρές οι συνομωσίες των κορμιών αποκαλύπτουν μέσα από την κινησιολογία τους όλα όσα ο λόγος αποκρύπτει, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο σκηνικής δράσης εκεί που αποκαλύπτονται τα μυστήρια των ψυχικών αντιφάσεων και δικαιώνεται η ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν υπάρχει στην παράσταση αυτή αναίτιος θρήνος ή παρατεταμένο πένθος.
Τα πάντα λειτουργούν αντιστικτικά, ο πόνος γίνεται θυμός, ο θυμός έρωτας, ο έρωτας, παραλογισμός. Η ίδια η ζωή διεκδικεί από το θάνατο ακόμα και το πτώμα του ενώ ο θάνατος αρπάζει από τη ζωή την ίδια την ανάσα της. Οι ηθοποιοί παραδίδουν ο ένας στον άλλο τη σκυτάλη για να υπάρξει το δράμα με τις δύο όψεις του, αυτήν του αποτρόπαιου και αυτήν της λύτρωσης. Τα ξεσπάσματα κι οι σιωπές εναλλάσσονται σοφά, οι σχεδόν ανεπαίσθητες αλλά σαφείς αποχρώσεις ενδυναμώνουν όχι μόνο τις δράσεις αλλά και τις απουσίες τους, τα συμβολικά ευρήματα συναρμόζουν με τις ρεαλιστικές εκφάνσεις, όλα λειτουργούν ελάχιστα πάνω από το έδαφος κι όλα εν τέλει στην στιγμή τους γειώνονται. Βαθιά μέσα στο πνεύμα του Λόρκα αναπτύσσονται και οι ερμηνευτικοί κώδικες των ηθοποιών οι οποίοι είναι πυρετικά παρόντες σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Οργανώνουν τις κοινές τους δράσεις, εναλλάσσονται σε ρόλους, δημιουργούν τον χορό και ορίζουν το τελετουργικό.
Η Νατάσσα Σφενδυλάκη, μια στιβαρή ηθοποιός με εξαιρετικά προσόντα, επαναπροσδιορίζει το ρόλο της δούλας, γίνεται επί σκηνής μια καθαρά Λορκική φιγούρα, γεμάτη ανεκμετάλλευτους χυμούς και κρυμμένους πόθους, που οσμίζεται τον κρυμμένο πόθο της νύφης μέσα από τον δικό της κρυμμένο πόθο όπως ακριβώς στην Μπερνάντα Άλμπα η Μαρτύριο αντιλαμβάνεται την Αντέλα. Με χυμώδη παρουσία, εξαιρετική κίνηση και πλούσια εκφραστικότητα δημιουργεί μέσα από τις δράσεις της, τις κατάλληλες ατμόσφαιρες για την υπονόμευση του νόμιμου και την διονυσιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει. Ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος ως Λεονάρδο επαναπροσδιορίζει το ρόλο μέσα από μια εφηβική αμεριμνησία προκαλώντας το δράμα χωρίς υπερβολές και περιττές εξάρσεις, μιλώντας θαυμάσια τη σωματική γλώσσα και πείθοντας με την απροσποίητη, ακαταμάχητη και συγκινητική του εγρήγορση. Ένας ηθοποιός με δυνατό υποκριτικό ταπεραμέντο και πλούσιες εκφραστικές αποχρώσεις. Ο Κώστας Κουνέλας αξιοποιεί όλες τις δυναμικές του γαμπρού, ενισχύοντας την παιδική αθωότητα με ισχυρές δόσεις αντρισμού και την τρυφερότητα με μια βίαιη, απωθημένη ένταση. Υπέροχος στις παύσεις και στις σιωπές του όπως και στο δεύτερο επίπεδο δράσης ή λόγου, αναδεικνύει τον ήρωα εκπέμποντας έντονο ερωτισμό και υποβάλλοντας την τραγική του κατάληξη. Ο Γιώργος Μακρής ως αφηγητής και φεγγάρι δίνει επίσης μια μαγική ερμηνεία. Ανάμεσα στο ανυπεράσπιστο βρέφος και το υποχθόνιο τέρας, ερμηνεύει ένα πλάσμα που δεν ορίζεται, δημιουργώντας αποχρώσεις που κυμαίνονται από την απόλυτη τρυφερότητα του έκθετου συναισθήματος ως την υποβλητική παρουσία του υπερφυσικού δέους. Ο Ντίνος Φλώρος στο ρόλο του πατέρα της νύφης είναι δυναμικός και ταυτόχρονα ευάλωτος, ενώ αντιπαραθέτει με ευκρίνεια στην ακατάλυτη παρουσία της μάνας, την δική του ευθραυστότητα μέσα από μια ερμηνεία στιβαρή, πολυεπίπεδη με χιούμορ και σπαραγμό αλλά χωρίς την παραμικρή ηττοπάθεια.
Παίζουν: Χριστίνα Κοροβίλα Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15 Τιμές εισιτηρίων Θέατρο του Νέου Κόσμου Αντισθένους 7 & Θαρύπου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
|
















