Αναφορά-Ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος Βασισμένο στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μία Ακαδημία»
Ένας πίθηκος παρουσιάζει στους θεατές την πορεία της μετάλλαξής του σε άνθρωπο. Ξεκινά την αφήγησή του από τη στιγμή που ελεύθερος στη ζούγκλα, πυροβολείται και φυλακίζεται από μια εταιρεία εμπορίου άγριων ζώων. Αιχμάλωτος στο κλουβί του πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει: «Εάν γίνω ένας απ’ αυτούς, θα βγω απ’ το κλουβί»! σκέφτεται. Και γίνεται ένας από εμάς… Μαθαίνει να μιλάει, γίνεται ηθοποιός και κάθε βράδυ παρουσιάζει μπροστά μας την παράσταση της ίδιας του της ζωής. Ο ήρωας αυτής της ιστορίας είναι φυλακισμένος αλλά στην πραγματικότητα είναι παγιδευμένος. Δεν αναζητάει ελευθερία αλλά διέξοδο. Θέλει να ανταλλάξει τη σκλαβιά του με μιαν άλλη, πιο βιώσιμη και πιο ενδιαφέρουσα, πιο ελκυστική. Έζησε σαν νεογέννητο βρέφος, ελεύθερος, στην αγκαλιά της φύσης, με μόνες ανάγκες αυτές που του επέβαλλε η φύση. Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει. Αιχμάλωτος του πολιτισμού των ανθρώπων διερευνά την μία και μοναδική πιθανότητα που έχει για να βγει από το κλουβί του. Αποφασίζει να γίνει άνθρωπος που σημαίνει να συμμεριστεί μια ψύχωση, την ανθρώπινη ψύχωση. Ανταλλάσει την φυλακή του σώματος με μια φυλακή της ψυχής, του νου. Ενδύεται ένα κοστούμι ρόλου και τον υποδύεται. Στη σκηνή του θεάτρου σε ένα εξομολογητικό σώου που αποκαλύπτει όχι τόσο την δική του περιπέτεια αλλά κυρίως αυτήν του ανθρωπίνου όντος. Αιχμάλωτος μιας ευφυΐας που ελίχτηκε στην διαστροφή, αποχωρίζεται οριστικά την εγκαρτέρηση και την σοφία της καταγωγικής του ουσίας για να εισχωρήσει στον κόσμο που κυριαρχείται από μια ελεγχόμενη (κι όχι πάντα) παράνοια. Αποδέχεται αναγκαστικά έναν κόσμο όπου άλλα ορίζονται ως νόμοι κι άλλα εφαρμόζονται, όπου η υποκρισία δεν είναι θεατρική σύμβαση αλλά όρος ζωής, όπου το απαγορευμένο και το ταμπού καθορίζεται από την δύναμη ισχύος κι όχι από την δικαιοσύνη, όπου χρειάζονται νόμοι για να επιβάλλουν το αυτονόητο και κανόνες για να διασφαλιστεί το στοιχειώδες. Και που ανάμεσα στους όμοιους υπάρχουν ανόμοιοι, άγραφοι κανόνες ανάλογοι με τους όρους που θέτει κάθε φορά η κυρίαρχη δυναμική. Η εσωτερική αυτή εξερεύνηση του Κάφκα, αποκαλύπτει τις πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και κυρίως την εξουσιαστική της τάση η οποία αν και φαινομενικά ορίζεται από τους ισχυρούς στην πραγματικότητα παγιδεύει τους πάντες, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Διότι δεν πρόκειται για αναγκαία συνθήκη αλλά για μια προχωρημένη μορφή ψυχοπάθειας η οποία έχει εμφανιστεί ως επίτευγμα ενώ στην πραγματικότητα εξελίχτηκε σε ήττα δημιουργώντας ένα περιβάλλον κόλασης για νικητές και νικημένους, ισχυρούς και αδύναμους, ανθρώπους και «ζώα», «ελεύθερους» και σκλάβους… Το κυρίαρχο ένστικτο καταπιέζεται και διαστρέφεται, η ανάγκη μετατρέπεται σε εξάρτηση, η επιθυμία καταλήγει ποινικά κολάσιμη κι η αλήθεια διαρρέει από τις ρωγμές του απολύτως καταξιωμένου ψεύδους.
Την δύστροπη αυτή αλληγορία του Κάφκα πήρε στα χέρια του ένας ταλαντούχος ηθοποιός και με μια διακριτική αλλά στιβαρή σκηνοθεσία κατάφερε να την μεταφέρει στο κοινό με τον πιο άμεσο και κατανοητό τρόπο, στήνοντας ένα παιχνίδι επικοινωνίας με τον κόσμο που είναι ταυτόχρονα ελκυστική παγίδα και δυναμική αλληλεπίδραση. Αποδίδει τον λόγο με ευκρίνεια, εξερευνώντας τις πολλαπλές αποχρώσεις του αλλά και τις νοηματικές πτυχές του, τις συναισθηματικές δυναμικές του και τις εσωστρεφείς παραβολές του. Μια υποδειγματική ερμηνεία σε ένα αποκαλυπτικό κείμενο που αξίζει την προσοχή σας. Υπέροχα τα κοστούμια, ενδιαφέροντες οι μουσικοί σχολιασμοί, θαυμάσιοι οι φωτισμοί και εντυπωσιακό το λιτό αλλά απολύτως λειτουργικό σκηνικό που αξιοποιεί στην εντέλεια τον πολύ μικρό σκηνικό χώρο του δώματος του Νέου Κόσμου.
Μετάφραση πρωτότυπου κειμένου και σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος Σκηνικά- Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος Φωτογραφίες, trailer παράστασης: Νύσος Βασιλόπουλος Μουσική επιμέλεια: Roswitha Σχεδιασμός αφίσας/ flyer: Βάσω Μάρκου Παίζει ο Θοδωρής Σκυφτούλης Θεατρική ομάδα Roswitha Θέατρο του «Νέου Κόσμου» Αντισθένους 7 & Θαρύπου Νέος Κόσμος Τηλέφωνο: 2109212900 Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: 12,10, 8 ευρώ Ως τις 22/2/2015 Διάρκεια 60’
|