Σχετικά άρθρα
PREVIEW : ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ |
Συντάχθηκε απο τον/την Μαρία Κυριάκη | |||
Σάββατο, 13 Νοέμβριος 2010 15:01 | |||
Βάσει σχεδίου του Μπάμπη Αρώνη Παιχνίδι ή πραγματικότητα; Από 15 Νοέμβριου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το θέατρο Άλμα θα φιλοξενεί στην Β’ σκηνή του, το έργο του Μπάμπη Αρώνη «Βάσει Σχεδίου», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Αντωνάκο, Γιώτα Βόκαλη και Μαρουσώ Γεωργοπούλου . Το έργο Όταν η Μάρα επισκέπτεται ένα ιατρείο, το οποίο ειδικεύεται στο να βοηθάει τους ασθενείς να ξεπερνάνε τραυματικές εμπειρίες, για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, δεν μπορεί να φανταστεί αυτό που θα ακολουθήσει. Ο άντρας που αναλαμβάνει να ξυπνήσει τις τραυματικές εμπειρίες της φίλης της μέσα της για να τις λυτρώσει και τις δυο, μοιάζει ξαφνικά σαν να μην είχε αυτό το σκοπό αλλά σαν να της έχει στήσει μια σατανική παγίδα ώστε να την εξοντώσει. Φταίει το γεγονός πως ή ίδια από την αρχή φοβόταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί; Πως ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκε αν και του παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού; Ή μήπως φταίει στην πραγματικότητα το γεγονός πως αυτήν την τραυματική εμπειρία ήθελε όντως να την ζήσει, πως ένοιωθε ότι είναι το κρίσιμο γεγονός που την χωρίζει από την φίλη της, πως είναι ακόμα χειρότερα το έπαθλο το οποίο η φίλη της κέρδισε από τη ζωή, ενώ αυτή κοιμόταν; Και πως αλλάζει ξαφνικά η θέαση της ύπαρξής μας όταν από θύματα γινόμαστε θύτες; Η Μάρα παγιδεύει τον εισβολέα κι είναι έτοιμη να του κάνει ακριβώς ότι αυτός σκόπευε να κάνει σ’ αυτήν. Ο άντρας είναι το είδωλό της στον καθρέφτη της αντιπαράθεσης. Μπορεί και θέλει να τον ταπεινώσει, να τον βασανίσει, να τον βιάσει, να τον εξοντώσει, να τον πονέσει σε κάθε επίπεδο. Μπορεί και να το απολαμβάνει. Μόνο που αυτός ίσως και να είναι αθώος. Ίσως η ίδια να είναι το μόνο κτήνος στην προκειμένη περίπτωση. Ίσως τελικά ο περίφημος βιαστής της φίλης της να κατοικεί μέσα της. Κι ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το ταλέντο του γιατρού που κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις του. Να την φέρει αντιμέτωπη με όλα όσα μισεί, όλα όσα νομίζει πως αγαπά για να μπορέσει να δει τον εαυτό της όπως πραγματικά είναι και να δολοφονήσει αντί του άλλου, του κάθε επικείμενου βιαστή, τον ίδιο τον φόβο της. Ένα τρελό και ανατρεπτικό παιχνίδι ρόλων ξεκινά και παράλληλα ένα παραλήρημα, όπου τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ακροβατούν σε λεπτές και συχνά επικίνδυνες ισορροπίες. Ο συγγραφέας Μπάμπης Αρώνης Γεννήθηκε το 1980 στον Πειραιά. Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες και αυτό είναι το πρώτο θεατρικό του έργο. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα από το χώρο του θεάτρου, όπως τον Γ. Κιμούλη, Κ. Αρζόγλου, Τ. Χρυσικάκο, Ν. Δαφνή, Κ. Πολυχρονοπούλου, κα.
Η σκηνοθέτης Κατερίνα Πολυχρονοπούλου Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη. Σκηνοθέτησε την όπερα του Μότσαρτ: «ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ», την παράσταση «ΕΡΩΤΟΣ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ», το έργο των Μαρίας Κυριάκη και Άννας Σωτρίνη: «ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ», το έργο του Λάκη Κουρετζή: «ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ», την κωμωδία του Λευκάδιου Ιωάννου Ν. Μαρίνου «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΝ» σε πανελλήνια πρώτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κερκύρας και το έργο της Τούλας Μπούτου: «ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ». Το καλοκαίρι του 2005, έπαιξε και σκηνοθέτησε τη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη στην ελληνοαλβανική παραγωγή του ΔΙΑΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ της Μαίρης Βιδάλη και του Αλβανικού θεάτρου Byllis, που συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ του Budriti. Τον Μάρτιο του 2006 είχε τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία (μαζί με τον Γιώργο Βουδικλάρη) της παράστασης «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ... ΜΠΕΚΕΤ», μια παράσταση σε μορφή αναλογίου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου νομπελίστα δραματουργού Σάμουελ Μπέκετ, με τους Κωνσταντίνο Τζούμα, Δημήτρη Πιατά, και Γρηγόρη Σταμούλη. Συμμετείχε επίσης ο Λάκης Λαζόπουλος στο video. Το καλοκαίρι του 2006, σκηνοθέτησε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Κέρκυρας τα έργα: «ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ» του Αντωνίου Μάτεσι, «ΕΥΓΕΝΑ» του Μοντσελέζε για την Παιδική Νεανική Σκηνή και το χοροθεατρικό δρώμενο «Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ». Τον χειμώνα του 2007, συμμετέχει στο φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Κερατσινίου «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», σκηνοθετώντας ένα μονόπρακτο από το έργο της Μαρίας Κυριάκη: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4», σε συνεργασία με άλλους δυο σκηνοθέτες. Σκηνοθέτησε το «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» της Π. Σ. Δέλτα, το «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ» του Σάκη Σερέφα, παράσταση που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Αθηνών, την λαϊκή όπερα του Σπύρου Σαμοϊλη «ΣΑΝ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ», το «ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;» της Χρύσας Σπηλιώτη και το «ΒΑΡΙΕΜΑΙ» του Εντουάρντο Ταλέσνικ, για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας. Έχει κάνει και μουσική επιμέλεια σε διάφορες παραστάσεις, καθώς και επιμέλειες προγραμμάτων. Συνεργάστηκε με τη Ρούλα Πατεράκη ως Βοηθός Σκηνοθέτη-Σκηνοθεσίας. Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, στην οποία ήταν υποδιευθύντρια. Έχει αναλάβει την Οργάνωση - Διεύθυνση Παραγωγής σε πολλά θεατρικά σχήματα με τα οποία έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται. Έχει τη θεατρολογική επιμέλεια και παρουσίαση στην εκπομπή του Αθήνα 9,84 «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ», με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Πιατά. Είχε την αρχισυνταξία του περιοδικού για το θέατρο «Φουαγιέ» και είναι διευθύντρια έκδοσης του διαδικτυακού περιοδικού για το θέατρο «Επί Σκηνής». Από τον Μάρτιο του 2007 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας.
Οι ηθοποιοί Γιώτα Βόκαλη Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1983. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου το 2005. Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις « Η Λοκαντιέρα», «Ο Μάγος του Οζ», «Η Λύρα του Απόλλωνα», «Το Υπερπέραν είναι εδώ», «Η Σταχτοπούτα», «Η Υστερία» και σε μουσικοθεατρική παράσταση της Έλντας Πανοπούλου στο Polis Stage. Από το 2008 πραγματοποιεί live εμφανίσεις με το συγκρότημα «Modus Nostrum» στο φουαγιέ του θεάτρου «Κάτω από την γέφυρα» και σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Μαρουσώ Γεωργοπούλου Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και πτυχιούχος του Τ.Ε.Α.Π.Η (Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, προσφάτως ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές, στον τομέα « Θέατρο και Εκπαίδευση » στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει στην τηλεόραση στα σίριαλ: « Τρεις Χήρες », « 7 Θανάσιμες Πεθερές » και « Μαρία η άσχημη ». Στο θέατρο έχει πάρει μέρος τόσο σε παιδικές όσο και σε βραδινές παραστάσεις. Φέτος τον χειμώνα, εκτός από τη παράσταση «Βάσει Σχεδίου», συμμετέχει και στις «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Λακλό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Επίσης, έχει κάνει ραδιοφωνικά σπικάζ διαφημίσεων για λογαριασμό γνωστών εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά ως δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης σε ομάδες παιδιών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σε ομάδες ενηλίκων. Επίσης, ήταν υπεύθυνη για την επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αντώνης Αντωνάκος Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε απο την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “ΒΕΑΚΗ” το 2007. Σπούδασε επίσης Επιστήμες υπολογιστών. Έχει παίξει στις παραστάσεις, "Επικίνδυνες Σχέσεις", "Ελένη", "Αύριο Πάλι", "Το τρελόκουτο", "Μπορίς Γκοντουνόφ", "Ζαν ντ’ Άρκ", "Ιλιάδα", "Δύο βήματα εμπρός ένα πίσω", "Το παιδί μέσα μου", "Μέλισσα", "Μήδεια", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Ο παπουτσωμένος γάτος". Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τον Δ. Παπαδόπουλο στο Έργο “Οι Αγνοούμενοι” του Β. Κατσικονούρη. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις σειρές, "Πολυκατοικία", "Άγρια παιδιά", "Ποιός μας πιάνει", "Γοργόνες", "Αν μ’αγαπάς" καθώς και στην "Εκπαιδευτική τηλεόραση" (Ετ-1). Έχει παίξει στις μικρού μήκους ταινίες "Αχ αγάπη μου", "Cosmogonia", "No way out", "When fish fly", "Η μύγα" και "Ρώσικη ρουλέτα".
Ταυτότητα της παράστασης Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου Την καλλιτεχνική διεύθυνση της β’ σκηνής του θεάτρου «Άλμα» έχει ο Τάσος Ιορδανίδης.
|