Jack & Jill της Jane Martin
Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιόνται τυχαία στην καρδιά μιας πόλης και ξεκινούν μια θνησιγενή σχέση, θέτοντας ο καθένας τους όρους του αλλά «βαριακούοντας» κάπως όσον αφορά τους όρους του «άλλου», με καταστρεπτικές συνέπειες. Ίσως η σχέση καταρρέει απλά και μόνο επειδή όλες οι σχέσεις κάποτε καταρρέουν ακόμα κι αν δεν καταρρέουν πάντα γάμοι και οικογένειες –άλλωστε εκεί οι σχέσεις καταρρέουν αθόρυβα μέσα τους-. Ίσως πάλι να παρεκτράπηκε από το γεγονός πως τους δύο αυτούς ανθρώπους τους ένωσε ο φόβος ο οποίος υπονομεύει πάντα τους δεσμούς του. Ίσως οι νευρώσεις τους που εκτονώθηκαν μέσα από τις συρράξεις τους να ήταν πιο ισχυρές κι επιθυμητές από τους υπόλοιπους κοινούς τους δεσμούς. Ορίζοντας τη σχέση μέσα από τα «είδωλα» τους οι δύο αυτοί άνθρωποι δυσκολεύονται εξαιρετικά να είναι ολόκληροι και στη σχέση τους και στη ζωή τους, ίσως γιατί δεν μπορούν να διευθετήσουν τις αντιφάσεις τους κι αυτό είναι ανθρώπινο. Όλες οι απόπειρες για επανασύνδεση καταρρέουν επίσης καθώς οι επιθυμίες τους ή ίσως οι ανάγκες τους δεν συγχρονίζονται. Μια ακόμα ιστορία έρωτα ανάμεσα σε δύο συνηθισμένους ανθρώπους της πόλης που επιχειρούν το ακατόρθωτο και φυσικά αποτυγχάνουν όπως όλοι μας.
Ο άντρας πάσχει εξ αιτίας της απώλειας της γυναίκας, εξ αιτίας μιας στέρησης που επιδεινώνει η εντρύφηση στις αναμνήσεις τις οποίες έχουν δημιουργήσει μαζί. Η γυναίκα πάσχει εξ αιτίας της απώλειας του έρωτα μέσα από την απόρριψή της, αν και κυρίως αυτή η απόρριψη την ωθεί να αποκαλυφθεί πέρα από τον εγωισμό της. Το έργο που είναι βραβευμένο, πολυμεταφρασμένο και πολυπαιγμένο σε διάφορες χώρες, δεν έχει να προτείνει κάτι καινούργιο, ακολουθεί την κλασσική συνταγή του είδους και σαν σύγχρονο ρομάντζο πόλης αποφεύγει τις υπερβολικές ενδοσκοπήσεις παραμένοντας σε μια ευκολοχώνευτη αλλά και κοινότοπη επιφάνεια. Ο σκηνοθέτης ωστόσο είχε μια πολύ ιδιαίτερη οπτική σε σχέση με την ανάδειξη των δύο συνηθισμένων χαρακτήρων και την εξέλιξη της δράσης η οποία επικεντρώθηκε στο σκηνικό τοπίο και στους φωτισμούς. Μια σχεδόν άδεια σκηνή, κάποια ευτελή υποκατάστατα επίπλων και σκηνικών αντικειμένων, φωτισμοί από φακούς και μετακινούμενα φωτάκια που χειρίζονται οι ίδιοι οι ηθοποιοί, σκοτάδι σαν διαρκής υπόμνηση άγνοιας, λωρίδες φωτός που μεταλλάσσεται χρωματικά εκφράζοντας συναισθήματα ή πόθους, κινησιολογία λιτή αλλά ευκρινής, ατμόσφαιρες που υποκαθιστούν τις ρεαλιστικές απεικονίσεις των δράσεων. Μια παράσταση με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι τόσο όσον αφορά κείμενο και υποκριτική αλλά για την πρωτότυπη σκηνοθετική της οπτική και την ιδιόρρυθμη αισθητική της.
Jane Martin
Είναι η πιο γνωστή-άγνωστη συγγραφέα της Αμερικής μιας και η ταυτότητα της στην πραγματικότητα είναι «ύποπτη». Στα τόσα χρόνια παρουσίας της στο χώρο του θεάτρου δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ φωτογραφία της, ελάχιστες λεπτομέρειες για τη ζωή είναι γνωστές και δεν έχει δώσει ποτέ η ίδια συνέντευξη τύπου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Jane Martin είναι απλώς το ψευδώνυμο. Έλαβε την προσοχή του αμερικανικού κοινού με το «Talking with» το 1981, το οποίο ένα χρόνο αργότερα ανέβηκε από το Manhattan Theatre Club στη Νέα Υόρκη, κι έπειτα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, κερδίζοντας στη Γερμανία το βραβείο Καλύτερου Ξενόγλωσσου Έργου της Χρονιάς. Το έργο της «Keely and Du», που έκανε πρεμιέρα το 1993 ήταν υποψήφιο για το βραβείο Pulitzer, ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Νέου Θεατρικού Έργου της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών Θεάτρου. Συνολικά τέσσερα έργα της πήραν το βραβείο αυτό ανάμεσα τους και το Jack and Jill, το οποίο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996 στο Humana Festival of New American Plays και βραβεύτηκε ένα χρόνο αργότερα. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε Καναδά, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο κι έχει μεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ρώσικα και άλλες γλώσσες. Άλλα έργα της Martin είναι τα «Cementville», «Summer», «Vital Signs», «Anton in Show Business»
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης Φωτισμοί: Nίκος Καραγέωργος Βοηθός σκηνοθέτη: Γκιόκα Σταυρούλα Εκτέλεση Παραγωγής: Σοφία Παναγοπούλου Φωτογραφίες: Γιάννης Κυλπάσης Αφίσα: Nίκος Παναγόπουλος Επιμέλεια κουστουμιών Λυγερή Παπαγιαννάκη Μουσική επένδυση: Βαγγέλης, Πιτσάκια, Γιάννηδες Παραγωγή: «BackUp»
Παίζουν: Δημήτρης Κάτσης Μαργαρίτα Παπαντώνη
Πολυχώρος VAULT Μελενίκου 26 Γκάζι Βοτανικός Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8΄ περίπου με τα πόδια) Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00) Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1
Κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ
|